Elektrikli Tek Teker Nasıl Çalışır?

Elektrikli Tek Teker Nasıl Çalışır?

Elektrikli tek teker nasıl çalışır sorusu bu mikro mobilite araçlarını ilk gördüğümüzde aklımıza gelen soruların başında gelir. Tek teker ve dengede duruyor olması bu araçları gerçekten ilginç kılan bir özelliktir. Bu yazımızda sizlere konuyla ilgili faydalı bilgiler vermeye çalışacağız. Umuyoruz ki aklınızdaki soru işaretlerine çözüm getirmiş oluruz.

Elektrikli tek teker nedir” sorusuyla yazımıza başlayabiliriz. Tabi daha önce bu konuyla ilgili sitemizde “elektrikli tek teker nedir” başlıklı bir yazı yayınlamıştık. O sebeple bilgi kirliliğine yol açmamak için kısaca bu mikro mobilite araçlarını şöyle ifade edebiliriz;

Elektrikli tek teker, tek kişi tarafından üzerinde ayakta durarak kullanılan, kullanıcının öne ve arkaya eğilerek hızlanma ve frenleme işlevlerini yerine getirdiği, tek tekeri içerisinde DC hub motoru bulunan ve enerji depolama görevini üzerindeki bataryalarla sağlayan mikro mobilite araçlarıdır. İngilizce de “electric unicycle” olarak bilinir.

 

Tek Teker Çalışma Prensibi

 

Tek teker, tek kullanıcısı olan ve yolculu sürüşe izin vermeyen mobilite aracıdır. Kullanıcı tek teker üzerinde ayakta durur. Ayakta yolculuk eden sürücü, öne ve arkaya düşük derecelerde eğilerek ağırlık merkezi değişimlerine yol açar. Bu değişimler araç üzerinde çeşitli etkilere neden olur.

 

 

lektrikli tek tekerler, genel olarak jiroskop teknolojisi prensibiyle çalışırlar. Şimdi sizlere uçaklarda yön belirlemeye yarayan hatta gemilerde, uzay mekiklerinde bile kullanılan ve dünyanın dönüşünde de oluşan bu muhteşem jiroskop olayından bahsedelim.

 

Jiroskop Nedir?

 

 

Jiroskop, yalnız kütle merkezi sabit olan ve her yöne dönebilen bir kütle veya tekerlektir. Jiroskoplar, dönen bir silindir veya tekerlek ile rotor ve eksenden oluşurlar. Eksen, rotor içinde dönebileceği bir çember üzerine yataklanmıştır. Bu çember de dik açı ile başka bir çembere kenetlenmiştir. Son dış çember ise hem iç hem de dış çemberle dik açı yapan bir çerçeveye tutturulmuştur.

Rotorun dönmediğini kabul edersek jiroskop, yatay ve düşey dönme ekseni olmak üzere iki serbestlik derecesine sahiptir. Asıl olay rotorun dönmesiyle ve bu dönüşten dolayı jiroskop ataletinin ortaya çıkmasıyla başlar. Rotor dediğimiz ortadaki teker kısmı dönmeye başladığında jiroskop eksenel durumda ne kadar oynatılsa da kendi doğrultusunu korur.

Elektrikli tek teker de jiroskop sistemiyle çalışan ve akıllı denge sistemlerine sahip araçlardandır.

Bu yazımızda elektrikli tekteker araçlarının çalışma prensiplerinden kısaca bahsetmeye çalıştık. Eğer tek teker konusunda daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsanız bize ulaşınız. Sizlere detaylı bilgi vereceğimizden emin olabilirsiniz.

 

Kullanıcının ileri yönlü yani öne doğru eğilmesi, tek tekerin hızlanmasına neden olur. Sürücü arkaya doğru düşük açılarda eğildiğinde de ivmesinde düşme ve tekerin durması durumu gerçekleşir. Prensip olarak ağırlık merkezi değişimine dayalı ivmesinde değişiklikler olan araçlardır.

Ayrıca elektrikli tek teker sahibi olmak isteyenlere güzel de bir haber verelim; Tek tekerini ScooterAl’dan alanlara özel tek teker kullanma eğitimi ücretsizdir. Ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Etiketler: elektrikli, tek teker, tekteker, elektrikli tek teker, nasıl çalışır, nasıl, nedir
Nisan 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR