Elektrikli Bisiklet Nedir?

Elektrikli Bisiklet Nedir?

Bu yazımızda elektrikli bisiklet nedir sorusuna cevap verirken aynı zamanda sizler tarafından merak edilen bazı soruları da yanıtlamaya çalışacağız.

Mikro mobilite araçlarından olan ve küçük/büyük herkes tarafından kullanılan bisikletler, günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile değişim gösterdi. Daha önceleri ayak ile çarklı ve zincirli mekanizmanın çevrilmesiyle harekete geçen bisikletler, günümüzde elektrik motoru ve batarya ile yeni bir anlam kazandı. Motosikletler kadar olmasa da uzun menzillere kadar elektrik enerjisi ile ulaşım sağlanmaya başladı. Tabi elektrikli bisikletler sadece motor ile değil aynı zamanda eski fonksiyonları gibi ayakla da hareket ettirme özelliğini kaybetmedi.

 

Elektrikli Bisiklet Nedir?

 

Elektrikli bisikletler, bisiklete güç sağlayan ve pedal çevirmenizde sizlere destek olan elektrik motoru ve bataryaya sahip bisikletlerdir. Aslında elektrik ve pedal gücünün bir karışımı da diyebiliriz. Elektrikli bisikletler motosiklet değildir. Genellikle yasalar tarafından belirli bir yetkiyle sınırlandırılırlar. Kayıt ücretlerinden, plakadan, sigortadan, sürücü belgesi gerekliliğinden ve güvenlik yönetmeliğinden (şimdilik) muaftırlar. Elektrikli bisikletlerin motorlu taşıt tescilinden muaf olması için karşılaması gereken özellikler ülkeden ülkeye hatta yurtdışında eyaletten eyalete değişiklik gösterir. Avrupa’da maksimum güç sınırı 250W maksimum ağırlık 40kg dır.  Amerika Birleşik Devletleri’nde sınırlamalar eyaletten eyalete değişir, bazı eyaletler 750W’a izin verirken bazıları elektrikli bisiklete hiç izin vermez. Uzak Doğu’da ise elektrikli bisikleteler önemli konumdadır. Çin’de elektrikli bisikletlerin sayısı arabaların dörtte birinden fazladır.

Son dönemde pandemiyle birlikte insanların mikro mobilite araçlarına olan ilgileri artış gösterdi.  Bu mikro mobilite araçları arasında en çok merak edilenlerden biri de elektrikli bisikletlerdir. Park halindeyken insanların meraklı bakışlarını tuhaf görünen parçaların ne işe yaradığını anlamaya çalışırken göreceksiniz. Bu yazının devamında elektrikli bisiklet almak isteyen fakat kafalarında bazı sorular bulunan elektrikli bisiklet meraklılarının kafalarındaki sorulara cevap vermeye çalışacağız.

 

Elektrikli Bisikletle İlgili Merak Edilenler

 

Pedal çevirmek bataryayı şarj ediyor mu?

Bazı bisikletlerde pedal çevirirken bataryayı şarj etmeyi sağlayan bir şarj modu vardır. Fakat bataryanızı 1km şarj etmeniz için yaklaşık olarak 10 km pedal çevirmeniz gerekecektir. Bu da bir elektrikli bisiklet kullanıcısı için pek tercih edilecek bir durum değildir. Bundan dolayı bataryayı prize takmak daha mantıklı bir seçenek olacaktır.

Elektrikli bisikletlerin şarjı kaç km gider?

Bu pedal çevirme süreniz ve kullandığınız güç moduna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama 40-80 km mesafe kat edebilirsiniz. Kullandığınız bataryanın kapasitesine bağlı olarak bu menzil artış gösterebilir.

Elektrikli Bisiklet ne kadar ağır?

Bir elektrikli bisiklet yaklaşık 20-40kg ağırlığındadır. Türüne, batarya ve motor boyutlarına ve kullanılan malzemeye bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Ne kadar hızla gidiyor?

Piyasadaki elektrikli bisikletlerin çoğu 25 ila 32km/sa hızla gider. Ancak bu hızların üzerine çıkmak mümkündür.

Fiyatı ne kadar?

Bugün piyasada kullanılan en yaygın bisikletler 4000 ila 15000 TL arasında değişiyor. Elektrikli bisiklet fiyatları, birçok parametreye bağlı olarak artış ve azalış gösteriyor. Motor gücü ve markası, batarya kapasitesi ve markası, bisiklet modeli ve markası, bisiklet gövde ve gidon malzeme yapısı fiyatları etkileyen bu parametrelerden bazılarıdır. Elektrikli bisiklet fiyatları ile ilgili merak ettikleriniz için internet sitemizdeki ilgili kategoriyi inceleyebilirsiniz.

 

 

Bir bataryanın ömrü ne kadar?

Bakımlı olması durumunda bir bataryanın 2 ila 4 yıl dayanmasını bekleyebilirsiniz. Elektrikli bisiklet bataryanızın uzun süre dayanması için yapılacak şeyler;

 1-) Batarya soğutması

Çevre koşulları lityum iyon pilleri etkileyen önemli bir faktördür. Güneş ışığı bataryanızın ömrünü kısaltır. Bisikletinizi güneş ışığından uzakta (tercihen 20 °C’nin altında) saklamak iyi bir tercih olacaktır.

 2-) Bataryayı kısmi şarjlı saklayın.

Tümüyle boşalmış bir bataryayı saklamak felaketle sonuçlanabilir. Lityum iyon pil kullanılmadığı durumda bile zamanla boşalacaktır. Voltaj belirli bir noktanın altına düşerse,  bu durumda kaldığı süreye bağlı olarak onarılmaz hücre hasarına neden olabilir.

3-Bataryayı sürekli olarak boşaltmayın.

Lityum iyon pillerin düzenli olarak %0’a kadar deşarj edilmesinin zararlı olduğu kanıtlanmıştır ve bataryaların şarj döngüsü ömrünü uzatmak için düzenli doldurmalarla kısmi deşarjlar önerilmektedir.

Pedal çevirmeden elektrikli bisiklet sürebilir miyiz?  

Birçok elektrikli bisikletin izin verdiği anahtar özelliklerden biri pedala ihtiyaç duymayan bir gaz kelebeğidir. Bu bir kolu itip bisikletinizi pedal çevirmeden sürebileceğiniz anlamına gelir.

Elektrikli bisiklete yağmurlu havada binebilir miyiz?

Evet binebiliriz. Bisikletin elektrik sistemi suya dayanıklıdır ve yağmura tahammül edecek şekilde tasarlanmıştır. Yine de bu tür kötü hava koşullarında çok uzun süre bisiklet sürmemekte fayda var.

Elektrikli bisiklet ile ilgili faydalı olabileceğini düşündüğümüz bilgileri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Siz de soru ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum alanından bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca ScooterAl olarak elektrikli bisiklet modelleri kategorimizi de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Etiketler: elektrikli bisiklet, ebisiklet, elektrik bisikleti, elektrikli, bisiklet,
Nisan 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR