Elektrikli Scooter Nasıl Temizlenir?

Elektrikli Scooter Nasıl Temizlenir?

Elektrikli scooter nasıl temizlenir sorusu önemli bir sorudur. Elektrikli scooter temizleme yöntemleri scooterımızın ömrü ve arızaya geçmemesi için dikkat edilmesi gerekilen bir konudur. Elektrikli scooter temizleme, bakımını yapma ile ilgili sizlere bu yazımızda faydalı bilgiler vermeye çalışacağız.

Elektrikli scooter temizleme konusu ciddi öneme sahiptir. Eğer dış ortam şartlarında kullanılan scooter benzeri bir araca sahipsek, cihazımız doğal olarak çok sık kirlenme ve toz tutma durumlarına maruz kalacaktır. Nasıl otomobilimizi yıkıyor ve temizliyorsak elektrikli scooterlarımızın da temizliğine en az otomobillerimize gösterdiğimiz hassasiyet kadar ilgi göstermeliyiz.

Elektrikli scooter modellerinin genellikle en önemli özelliklerinden birisi katlanır mekanizmaya sahip olmalarıdır. Katlanır scooter sahibi iseniz büyük ihtimalle scooterınızı evinizde muhafaza ediyorsunuzdur. Katlanır mekanizması sayesinde hem az yer tutan hem de ev, ofis gibi mekânlara taşıması kolay olan bu cihazlar, günlük yaşam alanlarımıza da böylelikle girmiş oluyorlar. Bazı durumlarda da otomobilimizin içine veya bagajına koyduğumuz için bu cihazların temizliği oldukça önemlidir.

 

Elektrikli Scooter Nasıl Temizlenmeli?

Elektrikli scooter temizlemek istiyorsak öncelikle bu cihazların elektrikli devre, motor ve bataryaya sahip olduklarını unutmamamız gerekiyor. Bu ne demek oluyor? Yani temizleme işlemini su ile yapacaksak elektrikli cihazımızın zarar görmeyeceği şekilde yapmamız gerekiyor.

 

Scooter IP Değerini Öğrenin

 

Scooter IP değerini bilmeniz, scooter temizleme noktasında hayati önem taşıyor. Birçoğumuzun da bildiği gibi scooterların teknik özelliklerinde IP koruma değerleri vardır. Elektrikli scooter IP koruma seviyesi, scooterın motor ve bataryası için su ve toz/toprağa karşı dayanımını gösterir. Bu IP seviyeleri firmalar tarafından çeşitli laboratuvarlarda testler sonucu belirlenir ve sertifikalandırılır.

Elektrikli scooter temizleme işlemi yaparken eğer su kullanacaksanız scooterınıza ait IP değerini bilmeniz ve ona göre davranmanız gerekir. Yani bazı scooterlar tazyikli suya dayanıklıyken bazıları sıçramaya karşı dayanıma sahiptir. Scooterınızdaki  motor, batarya ve elektrik devrelerinin bozulmaması ve cihazınızın garanti dışı kalmaması için bu konuya dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

 

Soğuk Su Kullanın

 

İlk önce scooterınızı soğuk suyla durulayın. Bunu yapmak, önce kirin gevşemesine ve kendi kendine durulanmasına izin verecek ve dolayısıyla temizleme işlemi daha kolay olacaktır. Tabi bu işleme başlamadan önce scooterınız ile seyahat ettiyseniz ve batarya/motor sıcaklığı hissedilir derecedeyse önce soğumasını beklemenizde fayda vardır.

Scooter IP koruma seviyeniz tazyikli suya karşı dayanıma sahipse hortumla yıkama yapabilirsiniz. Hortum kullanıyorsanız, hassas alanlara zarar vermemesi için su basıncının doğru olduğundan emin olunuz.

 

Nemli Bez Kullanın

 

Scooter temizliğinizi nemli bir bez ile yapabilirsiniz. Amacımız scooter gövdesindeki toz ve diğer pisliklerde kurtulmak olacağı için nemli bez bu tür kirleri çıkarmada bize yeterli olacaktır. Temizlik işlemi yaparken şarj girişini kapatmamız faydalı olacaktır.

 

Kimyasal Kullanırken Dikkatli Olun

 

 

Elektrikli scooterın içyapısını bozabilecek veya yüzeyde renk atması gibi durumlara neden olacak kimyasallardan uzak durmalısınız. Temizlemesi zor leke ve kirlerden kurtulmak için asitli temizleyiciler kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Şampuan veya sabun gibi temizleyicilerin scooter yüzeyine zarar vermeyeceğinden eminseniz öyle kullanın. Aşırı kullanımın her zaman zararlı ve israf olduğunu unutmayın.

 

 

Sünger, Bez ve Diş Fırçası Kullanın

 

Bir kova su alın ve içine deterjan ekleyin. Daha sonra süngeri daldırın ve boyalı yüzeyleri temizlemek için kullanın. Süngerle söz konusu yüzeylerin üzerini nazikçe siliniz ki bu da tozu temizleyecektir. Elbette su ile yapılan işlemler için Scooter IP koruma seviyenizi göz önünde bulundurun. Aksi taktirde olası bir su temasında bozulacak ekipmanların scooter üzerinde olduğunu ve bozulup garanti dışı kalacağını unutmayın.

Boyanmamış yüzeyleri ve bir miktar kir bulunan alanları temizlemek için bez kullanın. Bezde biriken kirin dağılmaması için bezi suya batırmaya devam edin ve temizleme işlemi sırasında birkaç kez sıkın. Ayrıca, elektrik nedeniyle gösterge konsolu, anahtarlar, motor yüzeyi ve şarj girişi etrafındaki alanları temizlerken dikkatli olun. Ayrıca zorlu ve dar alanları temizlemek için kullanım ömrünü tamamlamış bir diş fırçası kullanın.

 

Kurulama Bezi Kullanın

 

Durulamayı bitirdikten sonra, kalan suyu silmek için kuru bir bez (tercihen mikrofiber) kullanın ve bu alanlar kuruduktan sonra leke olmadığından emin olun. Direkt güneş ışığı da su lekeleri oluşturabileceğinden, tüm bunları scooterı gölgeye park ederek yaptığınızdan emin olun.

 

Scooterı Dezenfekte Edin

 

Elektrikli scooter sahibiyseniz özellikle şu günlerde içinizi rahatlatan bir konu da toplu taşıma araçları kullanmadığınız için COVID’den (Koronavirüsü) uzak duruyor olmanızdır. Yine de dış ortamda olduğunuzu ve çeşitli yerlere temas edebileceğinizi düşünürsek scooterınızda özellikle el temasında bulunduğunuz gidon, elcik gibi kısımları temiz ve nemli bir bez ile iyice silmenizde fayda vardır. Özellikle katlanır scooterı ev ve ofis gibi kapalı ortamlarınıza da soktuğunuzu düşünürsek bu durum ciddi anlamda önemlidir.

Elektrikli scooter temizleme yöntemleri üzerine sizlere faydalı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanından bizlerle paylaşabilirsiniz. Kazasız sürüşler dileriz.

 

 

Etiketler: elektrikli, scooter, escooter, skuter, elektrikli scooter, nasıl temizlenir, temizliği, scooter nasıl temizlenir
Nisan 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR