Hoverboard Nedir? Nasıl Çalışır?

Hoverboard Nedir? Nasıl Çalışır?

Hoverboard Nedir?

Hoverboard, genellikle kendi kendini dengeleyebilen, iki tekerlekli ve tekerlek göbeklerinde elektrikli hub motoru bulunan, enerji depolama işlemini batarya ile yapan, elektrikli mikro mobilite aracıdır. Kimileri tarafından iki tekerli scooter olarak da belirtilen bu cihazlar, self-balancing yani kendinden dengeli kaykay olarak da tanımlanır.  

1980’lerin film kültüründen etkilenen ve popüler hale gelen uçan araçlara ithafen bu cihazlara hoverboard yani uçan kaykay terimi yakıştırılmıştır. Klasik kaykaylardan farklı olarak insan gücü yerine elektrikli motor tahriki ile harekete geçer. 2 tekeri arasında kullanıcının ayakta durduğu güverte kısmı içinde pil kutusu bulunmaktadır. 2 tekerlekli scooter da diyebileceğimiz bu cihazlarda kullanım kullanıcının öne ve arkaya eğilerek oluşturduğu ağırlık merkezi kaymasına göre hareket ve durma işlemi gerçekleşir.

Elektrikli Hoverboardlar geniş bir yaş grubuna da hitap ediyor. Özellikle son yıllarda çocuk hoverboard kullanımında ciddi oranda artış gözlemlenirken bu alanda da bilinirlik aynı oranda artış göstermeye devam ediyor.

 

Hoverboard Nasıl Çalışır?

 

Hoverboard çalışma prensibi aslında oldukça basittir. Jiroskop cihazlarını bilenler konuyla ilgili kolaylıkla yorum yapabilir. Çünkü aslında hoverboardların en önemli elemanlarından birisi de jiroskoplardır.

Hoverboardı oluşturan başlıca elemanlardan bahsedecek olursak; elektrikli motorlar, batarya, jiroskop ve mikroişlemciler diyebiliriz. Hoverboard üzerinde neredeyse her elektrikli cihazda olduğu gibi bir adet açma ve kapama düğmesi vardır. Bu güç düğmesiyle elektrikli hoverboard kullanımına ilk adımı atabilirsiniz ?

 

 

Elektrikli motorlar yukarıda da bahsettiğimiz gibi yanda bulunan iki tekerin ortasında bulunur. Motora gelen akım tekerlerin dönmesine olanak sağlar. Genellikle 250 Watt ve 350 Watt motor gücüne sahip 2 adet elektrik motoru vardır.

Hoverboard bataryası, kullanıcıların ayakta durduğu güverte denilen kısmın altında bulunuyor. Lityum İyon bataryası bulunan bu eğlenceli mikro mobilite araçlarında kullanım menzili genellikle tam dolu batarya ile 8-15km arasında oluyor.

Jiroskop, akıllı denge hoverboard sistemlerinin olmasına olanak sağlayan bir cihaz. Hoverboardun kendi kendine dengede durmasını sağlıyor. Üzerinde kullanıcı varken ya da yokken hoverboard öne veya arkaya düşme gerçekleştirmiyor.

Ayrıca hoverboard içerisinde mikroişlemci ve elektronik devreler de bulunuyor. BMS yani batarya yönetim sistemleri de ayrıca pil tüketimini ve motora aktarılan akım gibi değerlerin kontrol altında tutulmasını sağlıyor.

Elektrikli hoverboard modelleri ve fiyatlarını merak ediyorsanız internet sitemizdeki ilgili kategoriyi ziyaret edebilir ya da arama kutusunu kullanarak hızlıca ulaşabilirsiniz. Merak ettiklerinizi yazının altındaki yorum alanından ya da bize ulaşarak paylaşabilirsiniz.

 

Etiketler: hoverboard, nedir, nasıl çalışır, elektrikli hoverboard, elektrikli kaykay, kaykay, çocuk,
Nisan 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR