Scooter Paylaşım Sistemi Nedir? Martı, Palm, Bizero, Kumru...

Scooter Paylaşım Sistemi Nedir? Martı, Palm, Bizero, Kumru...

Scooter paylaşım sistemi tabiri ülkemizde yeni ortaya çıktı. Avrupa’da bir süredir aktif olan bu sistem Türkiye’de geçtiğimiz senelerde Martı scooterları ile gündeme geldi. İyi ama nedir bu scooter paylaşım olayı? Nasıl olur ve nasıl kullanılır?

Elektrikli araç teknolojisinin artmasıyla ortaya yeni trendler de çıktı. Bu trendlerden birisi de elektrikli scooterlar oldu. Elektrik motoru ve bataryaları bulunan scooter modelleri, cadde ve sokaklarımızda sıklıkla kullanılır hale geldi. Tabi elektrikli scooterların bu denli kullanımı ve yaygınlaşması yeni bir sektörün de ortaya çıkmasına neden oldu.

Paylaşımlı scooter olayı ilk olarak Avrupa’da ortaya çıktı. Temel konusu kiralanabilir scooterlar olan bu sistem de belirli bölgelere yerleştirilmiş scooterlar kullanıcılar tarafından dakika bazlı kiralanıyor. Kullanıcıların mobil cihazları ile kullanmaya başladıkları bu araçlar kullanılan zaman veya kilometre oranında ücretlendiriliyor. Gelin konuyu daha detaylı inceleyelim.

 

Scooter Paylaşım Sistemi Nedir?

Elektrikli scooter modellerinin kullanılmaya başlaması, çocuk oyuncağı olarak bilinen scooterlara yeni bir yer kazandırdı. Yetişkin kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlayan scooterlar gelişen teknoloji ile birlikte yeni aksesuarlara da sahip oldular.

Verimli bataryaları ve güçlü elektrikli motorları ile bu araçlar şehir içi ulaşımda kullanım alanı kazandı. Tıpkı bisiklet veya motorlar gibi kendine has kullanıcı kitlesine sahip bu ulaşım araçları, zamanla yen bir sektörün de doğmasına öncülük etti. Şu anda ülkemizde Martı, Palm, Bizero, Kumru gibi markalar başta olmak üzere birçok scooter paylaşım sistemi mevcuttur.

 

Paylaşımlı Scooter Sistemleri Nasıl Kullanılır?

Scooter paylaşım sistemleri, şehir içi scooter kiralamak isteyenler için ortaya çıkarılmış bir sistem. Sizlere bu sistemden kısaca bahsedecek olursak; Telefonunuza semtinizde bulunan scooter paylaşım sistemine ait markanın uygulamasını indiriyorsunuz. Bu uygulamaya kayıt oluyorunuz. Yüklediğiniz mobil uygulamadan size en yakın scooter’ı bulabilmeniz için harita açılacaktır. Bu haritadan uygun durumda olan aracı buluyor ve yanına gidiyorsunuz.

Kullanmak istediğiniz scooter üzerinde QR kodu bulunur. Uygulamada bulunan ilgili alandan kare kodu okuttuğunuzda scooter’ın kilidi açılacaktır. Bu işlem sonunda scooter kiralamış olursunuz. Genellikle ilk açılış ücreti ve üzerine kullandığınız süre veya mesafe kadar ödemeniz gereken bir ücretlendirme çıkacaktır. Kullanımınızı tamamladıktan sonra yine teslim aldığınız şekilde uygun bir yere kilitli vaziyette bırakmanız gerekir.

Scooter Kiralama Güvenli midir?

 

Scooter kiralama tabiri hayatımıza yeni girdi. Kiraladığımız scooterların herhangi bir canlı muhatapla değil de mobil cihazlar üzerinden yapıldığını düşünürsek, ilk başlarda güvenlik konusunda bir kuşkuya düşebilirsiniz. Ama şunu unutmayın ki bu sistemler devlet denetiminde ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde bir süredir zaten yapılıyor. Bir problem yaşayacağınızı düşünmüyoruz.

Kiralık scooter da kullansanız bireysel scooter sahibi de olsanız güvenlik konusunda dikkat etmeniz en önemli şey; can güvenliğinizdir. Olması muhtemel kaza ve çarpmalardan korunmak için mutlaka güvenlik aksesuarları kullanın. Daha önce scooter kullanmadıysanız konuyla ilgili bilgi edinin. Yolculuğa başlamadan önce kaldırımda yaya olarak değil de bir araç gibi yolda olacağınızı ve trafik kurallarına uyacağınızı kendinize hatırlatın. Elektrikli Scooter Nasıl Kullanılır? Başlıklı yazımızı da okursanız sizler için faydalı olacaktır.

Ayrıca bireysel scooter sahibi olmak istiyorsanız internet sitemizde bulunan Elektrikli Scooter Modelleri kategorimizi ziyaret edebilir ve güvenli alışverişin keyfini çıkartabilirsiniz.

 

Etiketler: paylaşımlı, scooter, kiralanabilir, sharing, scooter filo, martı, binbin,
Nisan 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR